QO‘RIQLANADIGAN TEMIR YO‘L KESISHMALARDA HARAKAT XAVFSIZLIGINI OSHIRISHNING ZAMONAVIY USULLARINI ISHLAB CHIQISH - Suyarov Nurali Jovli o‘gli (TADQIQOTLAR, 2026)
Anotatsiya: Mazkur maqolada qo‘riqlanadigan temir yo‘l kesishmalarida harakat xavfsizligini oshirishning zamonaviy usullari tahlil qilingan hamda mavjud muammolarni kamaytirishga qaratilgan texnik va tashkiliy yechimlar ishlab chiqilgan. Tadqiqot davomida temir yo‘l kesishmalarida sodir bo‘layotgan yo‘l-transport hodisalarining asosiy sabablari, transport oqimi intensivligi, haydovchilar intizomi va ogohlantiruvchi vositalarning samaradorligi o‘rganildi. Maqolada avtomatik shlagbaumlar, LED signal tizimlari, videokuzatuv kameralaridan foydalanish, aqlli boshqaruv tizimlari hamda sensorli xavfsizlik qurilmalarini qo‘llash orqali harakat xavfsizligini oshirish usullari taklif etilgan. Shuningdek, transport vositalari va poezdlar harakatini muvofiqlashtirishning zamonaviy axborot texnologiyalariga asoslangan yechimlari ishlab chiqilgan.