SERVER TIZIMLARINI BOSHQARISHDA UBUNTU LINUX VA WINDOWS SERVER PLATFORMALARINING QIYOSIY TAHLILI - Minavarjonov Ozodbek Ozodjonovich; Mirzoaliyev Azizjon Nasimjon o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy axborot texnologiyalari infratuzilmasida eng ko’p qo’llaniladigan ikki yirik platforma — Ubuntu Linux va Windows Server operatsion tizimlarining server boshqaruvi yo’nalishidagi qiyosiy tahlili keltirilgan. Tadqiqot davomida har ikki tizimning arxitekturaviy tuzilishi, tizim resurslaridan foydalanish samaradorligi, xavfsizlik darajasi va boshqaruv qulayligi o’rganilgan. Maqolada ochiq kodli dasturiy ta’minot va litsenziyalangan tizimlarning o’ziga xos afzalliklari va kamchiliklari tahlil qilinib, muayyan server vazifalari uchun eng maqbul operatsion tizimni tanlash bo’yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar berilgan.