AKADEMIK QOBILIYAT MUAMMOSINING RETROSPEKTIV TAHLILI - Rahimboyev Musobek; Matrusulov Zufarbek Zufarbekovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada akademik qobiliyat muammosining tarixiy shakllanishi va rivojlanish bosqichlari retrospektiv yondashuv asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotda akademik qobiliyatning dastlabki davrlarda faqat tug‘ma intellekt bilan bog‘liq holda talqin etilgani, keyinchalik esa ijtimoiy, psixologik va pedagogik omillar ta’sirida murakkab ko‘p komponentli tizim sifatida shakllangani yoritilgan. Shuningdek, zamonaviy ta’lim tizimida akademik qobiliyatni rivojlantirishga ta’sir etuvchi asosiy omillar, mavjud muammolar va ularning samarali yechimlari tahlil qilinadi. Maqolada akademik qobiliyatni shakllantirishda motivatsiya, o‘quv muhiti va individual yondashuvning ahamiyati alohida ko‘rsatib o‘tiladi. Tadqiqot natijalari ta’lim sifatini oshirish va raqobatbardosh kadrlar tayyorlashda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.