YOSH QIZLARDA TUXUMDON ENDOMETRIOZI RIVOJLANISHINING GISTOKIMYOVIY MARKERLARI VA TO‘QIMA DARAJASIDAGI METABOLIK-FAOL O‘ZGARISHLARNING PATOGENETIK AHAMIYATI - Oripova F.Sh.; Dustova N.K; Fayzullayev A.A (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu tadqiqotda yosh qizlarda tuxumdon endometriozi rivojlanishining gistokimyoviy markerlari va to‘qima darajasidagi metabolik-faol o‘zgarishlarning patogenetik ahamiyati o‘rganildi. 20 nafar bemorda endometrioid to‘qima biopsiyasi asosida oksidlovchi stress, proliferativ faollik va yallig‘lanish mediatorlari darajasi baholandi. Olingan natijalar kasallik patogenezida hujayraviy metabolizm buzilishlari va immun yallig‘lanish jarayonlarining yetakchi rolini ko‘rsatdi.