BUG‘DOY (TRITICUM AESTIVUM) DONINING KIMYOVIY TARKIBI, BIOAKTIV MODDALARI (ADABIYOTLAR SHARHI) - D.T. Hasanova; D.O.Turg`unova (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada bug‘doy (Triticum aestivum) o‘simligi donining kimyoviy tarkibi, uning asosiy bioaktiv birikmalari (alkilrezorsinollar, tokoferollar, fenol kislotalar va fitosterollar) xossalari batafsil tahlil qilindi. Xomashyoni chuqur qayta ishlash jarayonida, xususan, bug‘doy murtagi va kepagidan faol moddalarni maksimal darajada ajratib olish uchun an’anaviy (Sokslet apparati) va zamonaviy (ultratovushli kavitatsiya, superkritik CO2) ekstraksiya usullarining mexanizmlari qiyosiy o‘rganildi. Shuningdek, olingan ekstraktlarni yuqori samarali suyuqlik xromatografiyasi (HPLC) va gaz xromatografiyasi (GC) usullarida tahlil qilish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan bo‘lib, kelajakda bug‘doy endospermi asosida innovatsion shifobaxsh tovarlar olish istiqbollari belgilangan.