BODRING KO‘CHATLARINI YETISHTIRISHDA YOMG‘IR CHUVALCHANGLARINING O‘RNI - Valiyeva Shoira Abdivositovna; Raxmatova Feruza Erkin qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Zamonaviy qishloq xo‘jaligida ekologik toza va iqtisodiy jihatdan samarali usullar orqali mahsulot yetishtirish tobora dolzarb muammolardan biriga aylanib bormoqda. Ya’ni so‘nggi yillarda organik mahsulotlarga bo‘lgan talab ortib, meva va sabzavotlarni yetishtirishda kimyoviy o‘g‘itlar o‘rniga tabiiy va tuproqga zarar yetkazmaydigan usullar bilan hosildorlikni oshirish muhim axamiyatga ega. Shu sababli, sabzavotchilikda - bodring kabi tez yetiladigan, ammo oziqaga talabi yuqori bo‘lgan sabzavotlarni tabiiy o‘g‘itlar, xususan vermi-kompost (yomg‘ir chuvalchanglari ishlab chiqargan o‘g‘it)lar bilan oziqlantirish o‘zining ijobiy ta’sirini ko‘rsatmoqda. Ushbu maqolada vermikompost bilan oziqlantirilgan bodring ko‘chatlarining o‘sish sur’ati, kasalliklarga chidamliligi, hosildorligi haqida so‘z yuritamiz.