MAKTABDAGI ZO‘RAVONLIK HOLATLARINING O‘QUVCHILAR RUHIYATIGA TA’SIRI - Paluanatdinova Aynura Ziuatdinovna; Bekturganova Raygul Omirbaevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotаtsiyа: Ushbu maqolada maktabdagi zo‘ravonlik holatlarining o‘quvchilar ruhiyatiga ta’siri hamda uning psixologik oqibatlari tahlil qilingan. Zo‘ravonlikning jismoniy, ruhiy va ijtimoiy shakllari, ularning bolalar emotsional holati, o‘ziga ishonchi va ijtimoiy moslashuviga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri yoritilgan. Shuningdek, zo‘ravonlikka uchragan o‘quvchilarda kuzatiladigan psixologik o‘zgarishlar, stress, xavotir, tushkunlik va agressivlik holatlari haqida ilmiy-amaliy ma’lumotlar berilgan. Maqolada maktab psixologi, pedagoglar va ota-onalarning hamkorligida zo‘ravonlikning oldini olish, sog‘lom psixologik muhit yaratish hamda profilaktik ishlarni tashkil etishning ahamiyati ta’kidlangan.