AMINAKISLOTALARNING ODAM ORGANIZIMIDAGI VAZIFASI - Jurayev Bahodir Bobur oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada aminokislotalarning inson organizmidagi o‘rni, ularning biologik funksiyalari va metabolik jarayonlardagi ahamiyati har tomonlama tahlil qilinadi. Aminokislotalar nafaqat oqsillarning qurilish materiali, balki gormonlar, neyromediatorlar va fermentlar sintezida qatnashuvchi faol birikmalardir. Maqolada almashinadigan va almashinmaydigan aminokislotalarning farqlari, ularning immun tizimini mustahkamlash, mushak to‘qimalarini tiklash va energiya almashinuvidagi o‘ziga xos vazifalari yoritilgan. Shuningdek, organizmda aminokislotalar yetishmovchiligi yoki disbalansi keltirib chiqaradigan patologik holatlar va ularning oldini olish omillari muhokama qilinadi.