DORI - DARMONLARNING LABARATORIYADA OLINISHI - Jurayev Bahodir Bobur oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy dori-darmonlarni laboratoriya sharoitida olishning asosiy usullari, bosqichlari va kimyoviy-biologik texnologiyalari tahlil qilinadi. Dori vositalarini yaratishning organik sintez, biotexnologik modifikatsiya va o’simlik xomashyosidan faol moddalarni ajratib olish kabi fundamental yo’nalishlari yoritilgan. Maqolada yangi dorivor birikmalarni laboratoriyada sintez qilishdan boshlab, ularning tozalik darajasini tekshirish va dastlabki skrining sinovlaridan o’tkazish jarayonlari ko’rib chiqiladi. Shuningdek, maqsadli dori sintezida kompyuter modellashtirish va yashil kimyo tamoyillarining o’rni hamda laboratoriya bosqichining farmatsevtika sanoatidagi ahamiyati ilmiy jihatdan asoslab berilgan.