MAKTABDA EMOTSIONAL ZO‘RAVONLIKNI ERTA ANIQLASH VA PROFILAKTIK ISHLAR MAZMUNI - Abduraimova Sitora Bobir qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotаtsiyа: Ushbu maqolada maktab muhitida uchraydigan emotsional zo‘ravonlikning psixologik xususiyatlari, uning kelib chiqish sabablari hamda o‘quvchi shaxsining ruhiy rivojlanishiga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri tahlil qilingan. Shuningdek, emotsional zo‘ravonlikning kamsitish, tahqirlash, mensimaslik, qo‘rqitish va psixologik bosim kabi shakllari yoritilib, bunday holatlarning o‘quvchilarda xavotir, tushkunlik, o‘ziga ishonchsizlik va ijtimoiy moslashuv muammolarini keltirib chiqarishi asoslab berilgan. Maqolada emotsional zo‘ravonlikni erta aniqlashning psixologik mezonlari, profilaktik ishlarning samarali usullari hamda maktab psixologi, pedagog va ota-onalar hamkorligining ahamiyati ochib berilgan. Shu bilan birga, sog‘lom psixologik muhit yaratish va o‘quvchilarning ruhiy salomatligini himoya qilishning muhim jihatlari ilmiy-amaliy asosda bayon etilgan.