FALSAFIY TAFAKKUR TARAQQIYOTI BOSQICHLARI: G‘ARB FALSAFASI - Sherxanov Sultonmurod Davronboy o‘g‘li; Abduraxmonova Durdona Qodirjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNATATSIYA Ushbu maqolada qadimgi Yunon-Rim falsafasining shakllanishi va rivojlanish bosqichlari, uning Sharq mamlakatlari bilan o‘zaro aloqalari yoritiladi. Xususan, “Ipak yo‘li” orqali yuzaga kelgan madaniy va ilmiy almashinuv natijasida Sharq va G‘arb tafakkuri o‘zaro boyib borgani tahlil qilinadi. Qadimgi yunon faylasuflarining tabiat, borliq va inson kelib chiqishi haqidagi qarashlari, ularning ilm-fan rivojiga qo‘shgan hissasi ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, Anaksimandr, Anaksimen, Geraklit kabi mutafakkirlarning falsafiy g‘oyalari asosida ilk ilmiy qarashlarning yuzaga kelishi ochib beriladi. Maqolada Sharq allomalari merosining Yevropa Uyg‘onish davriga ta’siri ham alohida ta’kidlanadi.