AVIATSIYA VA AVTOMOBILSOZLIKDA QO‘LLANILADIGAN ZAMONAVIY KONSTRUKSION MATERIALLAR: TASNIF VA QIYOSIY BAHOLASH - Norboboyev Sardor; Abduraxmonova Shoxidaxon Abduqodirovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: ushbu mavzu aviatsiya va avtomobilsozlik sanoatida qoʻllanilayotgan zamonaviy konstruksiyalar, ularning tarkibi, xususiyatlari va qoʻllanish sohalarini oʻrganishga bagʻishlangan. Hozirgi kunda texnologiyalarning tez rivojlanishi tufayli transport vositalariga yuqori talablar qoʻyilmoqda. Xususan, transportning yengil, mustahkam, xavfsiz, tejamkor va ekologik talablarga javob berishi muhim ahamiyat kasb etmoqda. Shu sababli aviatsiya va avtomobilsozlikda yangi konstruktiv materiallar va zamonaviy texnologiyalar keng joriy qilinmoqda. Aviatsiya sanoatida samolyotlar, vertolyotlar va boshqa uchuvchi qurilmalarni ishlab chiqarishda alyuminiy qotishmalari, titan, kompozit materiallar hamda uglerod tolali materiallardan foydalanish keng tarqalgan. Bunday materiallarning asosiy afzalligi ularning yengil vaznga ega boʻlishi bilan birga yuqori mustahkamlik va korroziyaga chidamlilik xususiyatlariga egaligidir. Zamonaviy samolyot konstruksiyalarida kompozit materiallarning ulushi yil sayin ortib bormoqda. Bu esa samolyot vaznini kamaytirib, yonilgʻi sarfini qisqartirish va parvoz samaradorligini oshirish imkonini beradi.