URBANONIMLARINI O‘RGANISHDA LINGVOKULTUROLOGIK YONDASHUV - Otaqova Mohira Zaripboyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada urbanonimlarni o‘rganishda lingvokulturologik yondashuvning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Urbanonimlar xalqning tarixiy xotirasi, milliy qadriyatlari, madaniyati hamda dunyoqarashini aks ettiruvchi muhim til birliklari sifatida talqin etiladi. Tadqiqotda shahar hududlaridagi ko‘cha, maydon, xiyobon va boshqa obyekt nomlarining lingvokulturologik xususiyatlari, ularning semantik mazmuni hamda jamiyat madaniy hayoti bilan bog‘liqligi yoritiladi. Shuningdek, urbanonimlarning shakllanishida tarixiy, ijtimoiy va madaniy omillarning o‘rni ham tahlil etiladi. Tadqiqot natijalari urbanonimlarni milliy-madaniy qadriyatlarni ifodalovchi til hodisasi sifatida o‘rganishda muhim ilmiy ahamiyat kasb etadi.