O’ZBEKISTONDA BANKLARNING EMISSIYA FAOLIYATINI ISLOM MOLIYASI ASOSIDA RIVOJLANTIRISH MEXANIZMLARI - Bekmurodova Go’zal; Amatov Azizbek (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada O’zbekistonda tijorat banklarining emissiya faoliyatini islom moliyasi tamoyillari asosida rivojlantirishning nazariy va amaliy jihatlari yoritib berilgan. Jumladan, sukuk, mudaraba va mushoraka sertifikatlari kabi islomiy moliyaviy instrumentlarning an’anaviy qimmatli qog’ozlardan farqli jihatlari tahlil qilingan, xalqaro standartlar (AAOIFI, IFSB) va Malayziya, BAA, Turkiya tajribasi o’rganilgan, xususan O’zbekiston sharoitida bu standartlarni joriy etishning huquqiy- moliyaviy mexanizmlari ishlab chiqilgan. Maqolada banklarning islomiy emissiya faoliyatini rivojlantirishning strategik yo’nalishlari, investitsiyalarni jalb etish samaradorligi ko’rsatkichlari hamda amalga oshirilishi lozim bo’lgan chora-tadbirlar kompleksi taklif etilgan.