RAQAMLI TA’LIM MUHITIDA O‘QUVCHILARNING TANQIDIY FIKRLASHINI RIVOJLANTIRISHNING PEDAGOGIK-PSIXOLOGIK MEXANIZMLARI - Abdimalikova Noila To‘laboy qizi; Abdurasulova Mahfuza Kuzimurot qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu ilmiy maqolada sun’iy intellekt (AI), neyrotarmoqlar va ChatGPT kabi generativ texnologiyalar jadal rivojlanayotgan davrda o‘quvchilarning tanqidiy fikrlash qobiliyatlarini shakllantirish muammolari tahlil qilinadi. Tayyor ma’lumotlar oqimi va intellektual dangasalik (cognitive laziness) kabi pedagogik- psixologik xavflar o‘rganilib, ularni bartaraf etish mexanizmlari taklif etiladi. Tadqiqotda o‘quvchilarning axborotni filtrlash, mustaqil tahlil qilish, manbalar validatsiyasini tekshirish va kognitiv mustaqilligini oshirishga qaratilgan metodologik yondashuvlar yoritilgan.