TELEFON VA INTERNETGA QARAMLIKNING O‘QUVCHILAR RUHIY HOLATIGA TA’SIRI - Abduvohidova Mohigul Saidaxmad qizi; Xamidova Matluba Karimovna; Rasulova Guljaxon Juraboyevna; Komila G‘ofurova Hasan qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada telefon va internetga qaramlikning o‘quvchilar ruhiy holatiga ko‘rsatadigan salbiy va ijobiy ta’sirlari tahlil qilinadi. Zamonaviy axborot texnologiyalarining keng rivojlanishi natijasida o‘quvchilar orasida smartfon va internetdan me’yoridan ortiq foydalanish holatlari ortib borayotgani, buning esa diqqatning pasayishi, uyqu buzilishi, hissiy zo‘riqish, tajovuzkorlik, yolg‘izlik hissi hamda o‘quv motivatsiyasining susayishiga olib kelishi yoritilgan. Shuningdek, maqolada internet va telefon qurilmalaridan oqilona foydalanish madaniyatini shakllantirish, ota-ona va pedagoglarning nazorati hamda psixologik profilaktika ishlarining ahamiyati haqida fikr yuritilgan. Muammoning oldini olishga qaratilgan amaliy tavsiyalar ham keltirib o‘tilgan.