DIQQAT DARAJASINI O‘LCHASHDA QO‘LLANILADIGAN PSIXOLOGIK TESTLAR VA ULARNING AFZALLIKLARI - Jiyranova Etibor Alijanovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu ishda diqqat darajasini o‘lchashda qo‘llaniladigan psixologik testlar, ularning turlari va amaliy ahamiyati yoritiladi. Diqqat insonning kognitiv jarayonlarida muhim o‘rin tutib, o‘quv faoliyati, mehnat samaradorligi va shaxsning umumiy psixik holatini belgilovchi asosiy omillardan biri hisoblanadi. Maqolada Shulte jadvali, Bourdon testi, Toulouse–Pieron testi, “Korrektur test” kabi metodikalar tahlil qilinib, ularning afzalliklari va qo‘llanilish sohalari ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, ushbu testlarning bolalar va kattalarda diqqatni baholashdagi ishonchliligi va qulayligi haqida xulosalar beriladi.