O‘ZBEKISTON HUDUDIDA UCHRAYDIGAN ILONLAR TURLARINING BIOEKOLOGIK XUSUSIYATLARI, TARQALISH QONUNIYATLARI VA INSON HAYOTIDAGI AMALIY AHAMIYATI - Zokirova Gulnora; Komilova Mohigul; Olimova Xurshida (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur tezisda O‘zbekiston hududida uchraydigan ilon turlarining bioekologik xususiyatlari, ularning yashash muhiti, etologiyasi , tarqalish qonuniyatlari hamda inson hayotidagi amaliy ahamiyati yoritilgan. Respublikamiz hududining cho‘l, adir, tog‘ oldi va tog‘ mintaqalaridan iboratligi sudralib yuruvchilar, xususan ilonlarning turli ekologik guruhlari shakllanishiga imkon yaratgan. Tadqiqotda ilonlarning oziqlanishi, reproduktiv jarayoni , mavsumiy faolligi, geografik tarqalishi va tibbiyot hamda qishloq xo‘jaligidagi ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek, ayrim turlarni muhofaza qilish zarurati ham asoslab berilgan.