O’SMIRLARDA DIQQATNING YOSH VA JINS XUSUSIYATLARI - Dexkanova Marg'uba Erkinovna; Isroilova Shohida Islomjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola o’smirlarda diqqatning yosh va jinsga oid xususiyatlarini o’rganishga bag’ishlangan. Tadqiqotda 12-17 yoshli o’smirlar ishtirok etib, ularning diqqat barqarorligi, hajmi va taqsimlanishini baholash uchun psixodiagnostik metodikalar qo’llanilgan. Natijalar diqqatning ayrim parametrlarida yoshga bog’liq sezilarli o’zgarishlar mavjudligini ko’rsatdi. Shuningdek, o’g’il va qiz bolalar o’rtasida diqqatning ayrim turlari bo’yicha farqlar aniqlandi. Olingan ma’lumotlar o’smirlarning kognitiv rivojlanishini tushunish va ta’lim jarayonini optimallashtirish uchun muhim ahamiyatga ega.