XALQ QOʻSHIQLARI VA ULARNING TARBIYAVIY AHAMIYATI. - ISMOILOVA GULSANAM (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada xalq og‘zaki ijodining eng keng tarqalgan janri – xalq qo‘shiqlarining yosh avlod tarbiyasidagi o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Xalq qo‘shiqlari (alla, lapar, yor-yor, qo‘shiq, terma, mavsumiy qo‘shiqlar) xalqning hayotiy tajribasi, axloqiy me’yorlari, mehnatsevarlik, vatanparvarlik, odob-axloq, mehr-oqibat kabi fazilatlarni asrlar davomida saqlab kelgan. Maqolada qo‘shiqlarning bolalar va o‘smirlar tafakkuri, hissiy dunyosi, milliy o‘zlikni anglashiga ta’siri ilmiy-nazariy jihatdan yoritiladi. Shuningdek, xalq qo‘shiqlarini ta’lim-tarbiya jarayonida qo‘llashning pedagogik shartlari, maktabgacha va maktab ta’limidagi o‘rni ko‘rsatib berilgan. Xulosa qilib aytganda, xalq qo‘shiqlari – nafaqat badiiy-estetik, balki kuchli tarbiyaviy qurol bo‘lib, ular milliy tarbiyaning ajralmas qismidir.