RAQAMLI ASR O‘SMIRLARI: GADJETGA QARAMLIKNI PSIXOLOGIK KORREKSIYA QILISH YO‘LLARI - Egamova Dilnoza Davronbekovna; Qodirova Iroda Erkinovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada zamonaviy ta’lim muhitida o‘smirlar o‘rtasida keng tarqalgan "gadjetga qaramlik" (nomofobiya va internet-addiksiya) muammosi va uning psixologik oqibatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi — raqamli texnologiyalardan noto‘g‘ri foydalanish oqibatida yuzaga keladigan psixologik va xulq-atvorli buzilishlarni aniqlash hamda ularni maktab psixologi tomonidan korreksiya qilishning samarali mexanizmlarini ishlab chiqishdan iborat.Maqolada gadjetga qaramlikning shakllanish omillari (ijtimoiy-psixologik, fiziologik va pedagogik) o‘rganilib, o‘smirlar ruhiyatiga ta’siri yoritib berilgan. Shuningdek, muallif tomonidan maktab sharoitida o‘quvchilar, o‘qituvchilar va ota-onalar bilan olib boriladigan psixoprofilaktik ishlar dasturi taklif etiladi. Amaliy qismda raqamli gigiyena va muqobil faoliyat turlarini shakllantirish bo‘yicha aniq tavsiyalar keltirilgan. Tadqiqot natijalari maktab psixologlari va pedagoglar uchun amaliy qo‘llanma sifatida xizmat qiladi.