O‘QUVCHILAR XULQINING VIRTUAL VA REAL HAYOTDAGI FARQLI TOMONLARINING PSIXOLOGIK ASOSLARI - Qobilova Zarifa Chori qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘quvchilarning virtual va real hayotdagi xulq- atvori o‘rtasidagi farqlarning psixologik asoslari tahlil qilinadi. Axborot texnologiyalari va ijtimoiy tarmoqlarning keng rivojlanishi natijasida o‘quvchilarning muloqot qilish uslubi, hissiy holati, o‘zini namoyon etishi hamda ijtimoiy munosabatlarida muayyan o‘zgarishlar yuzaga kelmoqda. Maqolada virtual muhitning o‘quvchilar shaxsiga ta’siri, internetdagi erkinlik hissi, anonimlik omili, emotsional holat va ijtimoiy moslashuv jarayonlari psixologik jihatdan yoritilgan. Shuningdek, real hayotdagi va virtual muhitdagi xulqiy tafovutlarning kelib chiqish sabablari, ularning o‘quvchilar ruhiy rivojlanishiga ta’siri hamda profilaktik va korreksion yondashuvlar haqida fikr yuritiladi. Tadqiqot natijalari virtual muhitdan oqilona foydalanish va o‘quvchilarda sog‘lom internet madaniyatini shakllantirish muhimligini ko‘rsatadi.