KASBGA YO‘NALTIRISH TRENINGLARINING O‘QUVCHILARNI KASB TANLASHDAGI SAMARADORLIGI - Axmatqulova Muqaddas Murodovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada kasbga yo‘naltirish treninglarining o‘quvchilar faoliyatidagi ahamiyati va samaradorligi psixologik-pedagogik jihatdan tahlil qilinadi. O‘quvchilarning qiziqishi, qobiliyati, individual xususiyatlari hamda kasbiy moyilligini aniqlashda trening mashg‘ulotlarining o‘rni yoritilgan. Shuningdek, interaktiv metodlar, psixologik testlar, guruhiy mashqlar va motivatsion treninglarning o‘quvchilarning kasb tanlash jarayoniga ta’siri haqida fikr yuritiladi. Maqolada kasbga yo‘naltirish treninglari orqali o‘quvchilarda mustaqil fikrlash, o‘z imkoniyatlarini baholash, kasbiy maqsadni belgilash va kelajak faoliyatiga ongli yondashuv ko‘nikmalarini shakllantirish masalalari yoritilgan. Tadqiqot natijalari kasbga yo‘naltirish treninglari o‘quvchilarning kasbiy qiziqishini oshirish, ularning psixologik tayyorgarligini mustahkamlash hamda to‘g‘ri kasb tanlashiga samarali yordam berishini ko‘rsatadi.