IJTIMOIY TARMOQQA QARAM BO‘LIB BORAYOTGAN YOSHLAR — JAMIYAT KELAJAGI UCHUN JIDDIY XAVF - Rajabova Aziza Sayfullayevna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada bugungi kunda yoshlar orasida keng tarqalib borayotgan ijtimoiy tarmoqlarga qaramlik muammosi, uning psixologik, ma’naviy va ijtimoiy oqibatlari tahlil qilingan. Ijtimoiy tarmoqlardan me’yoridan ortiq foydalanish yoshlarning ruhiy holati, dunyoqarashi, ta’lim sifati hamda oilaviy munosabatlariga salbiy ta’sir ko‘rsatishi yoritilgan. Shuningdek, virtual muloqotning real hayotdagi ijtimoiy faollikni kamaytirishi, yoshlarning vaqtni samarasiz sarflashiga olib kelishi va ularda befarqlik, tushkunlik hamda qaramlik holatlarini yuzaga keltirishi haqida fikr yuritilgan. Maqolada ushbu muammoning oldini olish yo‘llari, ota-onalar, pedagoglar va psixologlarning vazifalari ham ko‘rsatib o‘tilgan. Yoshlarni sog‘lom turmush tarziga yo‘naltirish, ularning bo‘sh vaqtini mazmunli tashkil etish hamda axborot madaniyatini shakllantirish jamiyat taraqqiyoti uchun muhim omil ekanligi ta’kidlangan.