YOSH VOLEYBOLCHILARNING PORTLOVCHI KUCHI VA SAKRASH ISHLARINI RIVOJLANTIRISHDA IRSIY (GENETIK) NING O’RNI - J.T.O’razboyev (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya (O’zbek tilida).Ushbu maqolada yosh voleybolchilarning professional o’sishida eng muhim jismoniy sifatlar hisoblangan portlovchi va vertikal sakrashni kuchaytirishda irsiy (genetik) determinantlarning roli tahlil bo’yicha. Hisobotda sportning mushak tolalari tarkibi (tez qisqaruvchi gliktik tolalar) va sport genetikasi ( ACTN3 va ACE genlari polimorfizmi) kabi endogenning mashg’ulot yuklamalariga moslashish bo’yicha ko’rsatkichlarga ta’siri ilmiy asoslangan asoslab berilgan. , genetik potensialni mumkin bo’lgan holda individual mashg’ulot dasturlarini rejalashtirish va seleksiyani nazorat qilish masalalari yoritilgan. Maqola tuzatishlari voleybol bo’yicha trener-seleksionerlar va sport fiziologlari uchun amaliy tavsiyalar majmuasi bo’lib xizmat qiladi.