NEYRON TARMOG‘I YORDAMIDA KT TASVIRLARIDAN O‘PKADAGI TUGUNLARNI (SHISHLARNI YOKI O‘SMALARNI) ANIQLASH - Jumaboyeva Shohina Po‘lat qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya O‘pka saratoni dunyo bo‘yicha eng xavfli kasalliklardan biri hisoblanadi. Kasallikni erta aniqlash bemorlarning yashab qolish ehtimolini sezilarli darajada oshiradi. O‘pkadagi tugunlarni aniqlashda kompyuter tomografiyasi (KT) tasvirlari keng qo‘llaniladi, biroq ularni qo‘lda tahlil qilish ko‘p vaqt talab qiladi va inson omili sababli xatoliklarga olib kelishi mumkin. Ushbu ishda KT tasvirlaridan o‘pkadagi tugunlarni avtomatik aniqlash uchun konvolyutsion neyron tarmoq (CNN) asosidagi model taklif qilinadi. Model yuqori aniqlik bilan ishlaydi, noto‘g‘ri aniqlashlarni kamaytiradi va radiologlarga tashxis qo‘yishda yordam beradi.