QON ORQALI YUQADIGAN INFEKSIYALAR - Azimboyeva Zarnigor Qudrat qizi; Komuljonova NilufarOdilbek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Qon orqali yuqadigan infeksiyalar- bu bir insondan boshqa insonga tana suyuqliklari orqali yuqishi mumkin bo’lgan infeksiyalar. Bu kasalliklar odatda qon, sperma, vaginal suyuqlilar yoki ona suti kabi tana suyuqliklari orqali tarqaladi. Qon orqali yuqadigan kasalliklar turli xil infeksiyalarni o’z ichiga oladi. Bu kasalliklarning ba’zilari juda keng tarqalgan (gepatit B (VGB),gepatit S (VGS) va orttirilgan immun tanqisligi sindromi) boshqalari esa kam uchraydi (malariya, rikketsiozlar, leyshmanioz, endemik ensefalit va terlama). Ushbu maqolada qon orqali yuqadigan kasalliklar nima ekanligini, ularning qanday yuqushini,eng keng tarqalgan kasalliklar, oldini olish usullari,batafsil keltiriladi.