MARKAZIY BANK PUL-KREDIT SIYOSATI ORQALI INFLYATSIYANI BOSHQARISH: YEVROPA MAMLAKATLARI TAJRIBASI VA O’ZBEKISTON UCHUN TAVSIYALAR - Safarov Sardor (TADQIQOTLAR, 2026)
Kirish Jahon iqtisodiyotida kuzatilayotgan beqarorliklar va geosiyosiy tebranishlar fonida iste’mol tovarlari hamda xizmatlar narxlari indeksining jadal sur’atlarda yuqorilashi barcha davlatlar qatori rivojlanayotgan mamlakatlar moliya tizimi uchun ham jiddiy sinovga aylanib ulgurdi. Narxlarning umumiy va muttasil o’sib borishi nafaqat aholining xarid qobiliyatini pasaytiradi, balki makroiqtisodiy muvozanatni izdan chiqarib, investitsion muhitning jozibadorligiga putur yetkazadi. Ushbu murakkab vaziyatda Bosh regulyatorlarning, xususan, Markaziy banklarning moliya bozorlaridagi faolligi hamda ularning pul-kredit tartibga solish mexanizmlari naqadar samarali ekanligi o’ziga xos ahamiyat kasb etadi. So’nggi o’n yillikda global zanjirlarning uzilishi va energiya resurslari bahosining keskin o’zgarishi natijasida yuzaga kelgan bosimni yumshatishda to’g’ri tanlangan monetar strategiyalar iqtisodiy qulashlarning oldini olishda asosiy qalqon vazifasini o’tab kelmoqda. Tahlillar shuni ko’rsatadiki, faqatgina moslashuvchan va o’z vaqtida olingan qat’iy moliyaviy choralar orqaligina narxlar beqarorligi keltirib chiqaradigan halokatli oqibatlarning miqyosini qisqartirish mumkin.