O‘QUVCHILAR O‘RTASIDA JINOYATCHILIK VA HUQUQBUZARLIKNING OLDINI OLISHNING PSIXOLOGIK MEXANIZMLARI VA AMALIY TAVSIYALARI - Ruzikulova Madina Baxtiyorjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada umumiy o‘rta ta’lim maktablari o‘quvchilari orasida jinoyatchilik va huquqbuzarliklarning oldini olishga qaratilgan psixologik mexanizmlar va amaliy yondashuvlar atroflicha tahlil qilinadi. Tadqiqot Namangan viloyati Uchqo‘rg‘on tuman MMTBga qarashli 23-maktab psixologi Ruzikulova Madina Baxtiyorjon qizining amaliy tajribasiga asoslangan bo‘lib, unda o‘smirlar o‘rtasida huquqbuzarliklarning kelib chiqish sabablari, ularni aniqlash metodlari hamda profilaktika ishlarining samaradorligini oshirish mexanizmlari yoritilgan. Maqolada maktab psixologi, pedagoglar, ota-onalar va huquq-tartibot organlari o‘rtasidagi hamkorlikning ahamiyati, psixoprofilaktik treninglar, individual maslahatlar va ijtimoiy-psixologik qo‘llab-quvvatlash dasturlarini tatbiq etish bo‘yicha aniq tavsiyalar berilgan. Shuningdek, o‘quvchilarning ijtimoiy-hissiy kompetentligini oshirish, ularning psixologik barqarorligini mustahkamlash va salbiy ta’sirlarga qarshi immunitetini shakllantirish muhimligi ta’kidlangan.