O‘QUVCHI QIZLAR O‘RTASIDA ZO‘RAVONLIK VA TA’ZIQNING OLDINI OLISHNING PSIXOLOGIK-PEDAGOGIK MEXANIZMLARI: NAMANGAN VILOYATI MAKTABLARI TAJRIBASI MISOLIDA - Azimova Nilufar Djobborovna; Rejabbaeva Umida Abdulxamidovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqola maktab yoshidagi qizlar o‘rtasida zo‘ravonlik (bulling) va tazyiq holatlarining oldini olishga qaratilgan kompleks yondashuvlarni tahlil qiladi. Tadqiqot Namangan viloyati maktablari psixologlarining amaliy kuzatuvlari asosida yoritilgan. Maqolada zo‘ravonlikning shakllari, uning qizlar ruhiyatiga ta’siri, hamda maktab, oila va mahalla hamkorligida profilaktika ishlarini tashkil etish mexanizmlari keltirilgan. Mualliflar tomonidan qizlarning o‘ziga bo‘lgan ishonchini oshirish, huquqiy savodxonligini rivojlantirish va "xavfsiz maktab" muhitini yaratish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.