KENGAYTIRILGAN UTAUT MODELI ASOSIDA SUPER ILOVALARDAN FOYDALANISHNI TAHLIL QILISH - Rasulov Anvarjon Xabibullayevich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Super ilovalar transport, to‘lov va yetkazib berish kabi turli xizmatlarni yagona platformaga birlashtirish orqali raqamli ekotizimlarni tubdan o‘zgartirdi. Ushbu tadqiqot foydalanuvchilarning super ilovalarni qabul qilish niyatini tushuntirish maqsadida Texnologiyani qabul qilish va undan foydalanishning yagona nazariyasi (UTAUT) modelini ishonch va xizmatga oid omillar bilan kengaytiradi. Tadqiqot davomida 145 nafar YandexGo foydalanuvchisidan olingan so‘rovnoma ma’lumotlari qisman eng kichik kvadratlar asosidagi strukturaviy tenglamalar modeli (PLS-SEM) yordamida tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, samaradorlik kutilmasi (performance expectancy), ishonch va xizmatlar xilma-xilligi super ilovani qabul qilish niyatining muhim omillari hisoblanadi. Biroq foydalanish qulayligi kutilmasi (effort expectancy), qo‘llab-quvvatlovchi sharoitlar va ijtimoiy ta’sir kamroq ahamiyatga ega ekanligi aniqlandi. Tahlil, shuningdek, “ishonch ko‘chishi” (trust transfer) effektini ham tasdiqladi, ya’ni dastlabki xizmat ko‘rsatuvchiga bo‘lgan ishonch uning super ilovasiga bo‘lgan ishonchga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Taklif etilgan model ko‘p xizmatli platformalar sharoitida UTAUT modelining tushuntirish imkoniyatini kengaytiradi hamda platforma ishlab chiquvchilariga foydalanuvchilar ishonchini mustahkamlash va xizmat turlarini boyitish orqali super ilovalardan foydalanishni rag‘batlantirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar beradi.