TIBBIY TURIZM TURISTIK MAVSUMIYLIKNI YUMSHATISH STRATEGIK VOSITASI SIFATIDA: NAZARIY TAHLIL VA XALQARO TAJRIBA - Barotov Umidjon Mahmud o‘g‘li; Sayfulloyeva Sevara Sirojiddinovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Maqolada tibbiy turizm turizm mavsumiyligini yumshatish strategik vositasi sifatida nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tibbiy turizmning to‘rt asosiy turi (klassik tibbiy, wellness va sog‘lomlashtirish, balneologik, profilaktik) va ularning mavsumiy tebranishlarni yumshatish mexanizmlari ko‘rib chiqiladi. Tahlil shuni ko‘rsatadiki, tibbiy turizm an’anaviy turistik talabning iqlim sezgirligidan farqli ravishda yil davomida nisbatan turg‘un talab keltirib chiqaradi va shu sababli madaniy meros destinatsiyalarining bimodal mavsumiy profilini yumshatish uchun samarali strategik vosita bo‘lib xizmat qiladi. Xalqaro tajribada Tailand, Hindiston, Turkiya, Vengriya va Chexiya kabi mamlakatlar misollari ko‘rsatadiki, tibbiy turizmni rivojlantirish nafaqat mavsumiylikni yumshatadi, balki yuqori qiymatli turistlar segmentini jalb qilish hamda mahalliy iqtisodiyotning diversifikatsiyasini ta‘minlaydi.