JAMILA ERGASHEVA IJODIDA QAHRAMONLAR TIZIMI VA OBRAZ YARATISHNING POETIK MEXANIZMLARI - Mutalibova Muxtaram Abduraxim qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Jamila Ergashevaning “Zulfizar” qissasi va “Ajdarko‘l” qissasidagi xarakter yaratish mexanizmlarini psixologik realizm va ramziy proza kontekstida tahlil qiladi. Asarlarda qahramonlarning ichki dunyosi, axloqiy ikkilanishlar va ekzistensial muammolar markazda turadi. Tashqi voqealar esa qahramonlarning ongini ochish uchun faqat turtki vazifasini o‘ynaydi; maqolada e’tibor asosan ichki monolog, retrospektiv xotiralar va ramziy tabiat tasvirlariga qaratilgan. Tadqiqot Jamila Ergashevaning xarakter yaratish tizimini ikkita asosiy konseptga — psixologik realizmga va kompozitsion— asoslab tahlil qiladi. Qahramonlar dinamikasi kontrast (qarama-qarshilik) va dialogik munosabatlar orqali shakllanadi; sukunat va tabiat ramzlari ichki kechinmalarni ifodalaydi. Ko‘l va tabiat manzarasi qahramonning ichki o‘zgarishlarini ramziy davom sifatida ko‘rsatadi.