MIKROALGALAR ASOSIDA YARATILGAN FOTOBIOREAKTORLAR: KONSTRUKTIV TURLARI VA SAMARADORLIK OMILLARI - Nosirova Dildora Sharof qizi; Soatov Bahrom Baxtiyorovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada mikroalgalarni nazorat qilinadigan sharoitda yetishtirish uchun qo‘llaniladigan fotobioreaktorlarning konstruktiv turlari, ishlash prinsiplari, afzalliklari, cheklovlari va samaradorlikka ta’sir qiluvchi asosiy omillar tahlil qilindi. Fotobioreaktorlar mikroalgalar o‘sishi uchun yorug‘lik, CO2, pH, harorat, ozuqa moddalari, aeratsiya, aralashtirish va gaz-suyuqlik mass transferini boshqaruvchi texnologik tizimlardir. Maqolada ochiq raceway pond, quvurli, yassi panelli, bubble- column, airlift va stirred-tank fotobioreaktorlar qiyosiy o‘rganildi. Natijalar yopiq fotobioreaktorlar yuqori nazorat, kontaminatsiya xavfining pastligi va biomassaning barqaror sifati bilan ajralib turishini, ochiq tizimlar esa katta hajmda arzon yetishtirish uchun qulayligini ko‘rsatdi.