O‘QUVCHILARNI KASB-HUNARGA YO‘NALTIRISHNING PSIXOLOGIK ASOSLARI VA SAMARALI USULLARI - Haydarova Muhabbat G’afforovna; Yo’ldashev Baxtiyor Beshimovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘quvchilarni kasb-hunarga yo‘naltirishning psixologik asoslari, kasb tanlash jarayoniga ta’sir etuvchi ichki va tashqi omillar hamda samarali yo‘naltirish usullari yoritilgan. Shuningdek, o‘quvchilarning qiziqishlari, qobiliyatlari, temperament xususiyatlari va motivatsiyasining kasb tanlashdagi o‘rni tahlil qilingan. Maqolada maktab psixologining kasbiy yo‘naltirish jarayonidagi diagnostik, maslahat va profilaktik faoliyati hamda zamonaviy pedagogik-psixologik yondashuvlar orqali to‘g‘ri kasb tanlashni shakllantirish usullari ko‘rib chiqilgan. Bundan tashqari, oila va maktab hamkorligining kasbga yo‘naltirishdagi ahamiyati bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan.