STATIK VA DINAMIK ROUTING MEXANIZMLARINI SOLISHTIRISH: TARMOQ ISHLASH SAMARADORLIGI VA MOSLASHUVCHANLIGI TAHLILI - Ibragimov Sh.M; Hamidov H.O (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola kompyuter tarmoqlarida keng qo’llaniladigan statik va dinamik routing mexanizmlarini kompleks tahlil qilishga bag’ishlangan. Routing protokollari tarmoq ichida ma’lumot paketlarining optimal yo’lini aniqlash uchun fundamental ahamiyatga ega. Tadqiqotning asosiy maqsadi har ikki routing turining afzalliklari, kamchiliklari, tarmoq ishlashiga ta’siri va turli tarmoq muhitlaridagi qo’llanilishini baholashdan iborat. Metodologiya sifatida nazariy tahlil, mavjud adabiyotlarni o’rganish va amaliy stsenariylarni modellashtirish yondashuvlari qo’llanilgan. Asosiy natijalar shuni ko’rsatadiki, statik routing kichik, barqaror tarmoqlarda resurs tejamkorligi va xavfsizlik nuqtai nazaridan samarali bo’lsa, dinamik routing yirik, murakkab va tez o’zgaruvchan tarmoqlarda moslashuvchanlik, masshtablanuvchanlik va avtomatik tiklanish imkoniyatlari bilan ustunlik qiladi. Xulosa qilib aytganda, to’g’ri routing mexanizmini tanlash tarmoq hajmi, topologiyasi, xavfsizlik talablari va boshqaruv resurslariga bog’liq.