GIS VA MASOFADAN ZONDLASH TEXNOLOGIYALARI YORDAMIDA YER KADASTRI ANIQLIGINI OSHIRISH - Axmedova Muhayyo Shavkatovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu maqolada yer kadastrining aniqligini oshirishda geografik axborot tizimlari (GIS) va masofadan zondlash (MZ) texnologiyalarining qo’llanilishi ilmiy- amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida zamonaviy sun’iy yo’ldosh tasvirlari, bepilot uchish apparatlari (BUA/drone) va LiDAR texnologiyalarining kadastr ishlarida samaradorligi o’rganilgan. Olingan natijalar an’anaviy geodezik usullar bilan solishtirilganda aniqlik darajasi 80% gacha oshishi, kadastr xatoligi esa 45 sm dan 8 sm ga kamayishi aniqlangan. Bundan tashqari, GIS muhitida ma’lumotlar integratsiyasi, real vaqt rejimida monitoring va avtomatlashtirilgan tahlil imkoniyatlari ko’rib chiqilgan. Maqolada shuningdek yer nizolarini oldini olishda raqamli kadastr xaritalarining roli va O’zbekiston sharoitida texnologiyalarni joriy etish bo’yicha amaliy tavsiyalar keltirilgan.