ALISHER NAVOIYNING “ARBAIN” ASARIDA KOMIL INSON VASFI - Hasanboy Voxidov (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu maqolada ulugʻ oʻzbek shoiri va mutafakkiri Alisher Navoiy ijodida, xususan, uning “Arbain” asarida komil inson gʻoyasining badiiy va falsafiy talqini tadqiq etilgan. Maqolada arab tilidagi “arbain” (qirq hadis) an’anasining tarixiy ildizlari, Navoiy asarining yozilish omillari hamda undagi axloqiy-ma’naviy qarashlar tahlil qilinadi. Shuningdek, asardagi hadislar sharhi Fuzuliy ruboiylari hamda Aziziddin Nasafiy, Ibn Arabiy kabi tasavvuf namoyandalarining komil inson konsepsiyalari bilan qiyosiy jihatdan oʻrganilgan. Navoiyning jamiyat, ilm va nafs pokligi borasidagi gumanistik qarashlari maqolaning bosh gʻoyasini tashkil etadi.