OSI MODELINING ZAMONAVIY TARMOQLARDA QO‘LLANILISHI VA CHEKLOVLARI - Ibragimov Shavkat Mamirovich; Jo‘rayeva Ruhshona (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada OSI (Open Systems Interconnection) referans modelining zamonaviy kompyuter tarmoqlarida qo‘llanilishi va uning amaliy cheklovlari tahlil qilinadi. OSI modelining yetti qatlami ko‘rib chiqilib, har bir qatlamning tarmoq muloqotidagi vazifasi va o‘zaro munosabati o‘rganiladi. Shuningdek, OSI modelini TCP/IP modeli bilan qiyosiy tahlil qilish orqali zamonaviy tarmoqlarda amalda qaysi model ustunlik qilishi va nima uchun OSI modelining to‘liq joriy etilishi cheklanganligi yoritiladi. Maqolada OSI modelining o‘quv va diagnostika vositasi sifatidagi ahamiyati hamda kelajakdagi tarmoq protokollarini ishlab chiqishdagi roli muhokama qilinadi.