GEPATIT C BILAN KASALLANGAN BEMORLARDA GEMATOLOGIK KO’RSATKICHLAR VA MPV NING DIAGNOSTIK AHAMIYATI - Uzoqova Oyjamol Narzullayevna; Murotkulov G’ayrat Akmalovich; Yerimbetov Muratbay Koshkarbay Uli (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Gepatit C virusi (HCV) keltirib chiqaradigan, jigarning yallig’lanishiga olib keluvchi yuqumli kasallikdir. Bu xavfli xastalik ko’pincha "sekin qotil" deb ataladi, chunki u yillar davomida hech qanday belgilarsiz kechadi va jigar sirrozi yoki jigar saratoniga sabab bo’lishi mumkin hozirgi vaqtga kelib gepatit C kundan kunga oshib bormoqda va bu kasallik belgilarsiz kechganligi sababli ko’plab asoratlarga olib kelmoqda shundan bir asorati bu DVS sindromidir. DVS (Disseminatsiyalangan tomir ichi ivish) sindromi - qon ivish tizimining o’ta xavfli buzilishi bo’lib, bunda qon tomirlarida mikrotromblar hosil bo‘ladi va og‘ir qon ketishlar yuzaga keladi. Bu asoratni oldini olish maqsadida ko’pgina tadqiqotlar o’tkazilgan hozirgi zamonaviy tadqiqotlar shuni ko’rsatdiki trombotsitlarning o’lchami yani MPV ( Mean Platelet Volume) ham katta diagnostik ahamiyatga ega. Ushbu tadqiqotning maqsadi gepatit C virusining trombotsitlar soniga (PLT) va trombotsitlarning o‘rtacha hajmiga (MPV) ta’sirini o‘rganishdan iborat.