MARKAZIY OSIYO VA O’ZBEKISTON TURIZM BOZORIDA TAKRORIY TASHRIFLARGA SALBIY TA’SIR ETUVCHI EKOLOGIK VA SIYOSIY OMILLAR: REZILYENTLIK VA MINTAQAVIY INTEGRATSIYA STRATEGIYALARI - ERMATOVA OSIYO MUHAMMADALI QIZI. (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy maqolada xalqaro turizm iqtisodiyotida destinatsiyaning takroriy jozibadorligini belgilovchi eng muhim ko’rsatkich siyosiy barqarorlik va ekologik xavfsizlik uyg’unligi chuqur tahlil qilingan. Xavfni idrok etish (Risk Perception) va Ekologik determinizm nazariyalari doirasida 1991-yildan 2025-yilgacha bo’lgan davrdagi mintaqaviy jarayonlar, viza rejimlaridagi qat’iylik, transport-logistika qiyinchiliklari va Orol dengizi fojiasining sayyohlar sadoqatiga ta’siri o’rganiladi. Tadqiqotda iqlim o’zgarishlari, chang bo’ronlari va xavfsizlik kutilmasi (safety expectation) sababli takroriy tashriflarning pasayishi hamda tranzaksion xarajatlarning ortishi ko’rsatib o’tilgan.