O‘ZBEKISTONDA 1970-YILLAR VA 1980-YILLARNING BIRINCHI YARMIDA MADANIY SIYOSAT HAMDA UNING TEATR VA KINOGA TA’SIRI: MAFKURAVIY QOLIPLAR VA SOTSIALISTIK REALIZM - KOMILOVA MUHLISA MAHAMMADJON QIZI (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu keng qamrovli ilmiy maqolada 1970-yillar va 1980-yillarning birinchi yarmida (tarixshunoslikda “turg‘unlik” yoki “dimiqqan yillar” deb ataluvchi davrda) O‘zbekistonda olib borilgan sovet madaniy siyosatining makro va mikro darajadagi ta’sirlari, xususan, teatr va kino san’atidagi institutsional hamda g‘oyaviy transformatsiyalar kompleks tarzda tadqiq etilgan. Mamlakatning madaniy hayotini yagona kommunistik mafkura ostiga birlashtirish strategiyasi doirasida “sotsialistik realizm” metodining yagona ijodiy mezon sifatida majburiy joriy etilishi, uning milliy san’atdagi o‘rni, oqibatlari hamda ijodiy erkinlikni bo‘g‘ishdagi o‘rni chuqur tahlil qilingan.