ASTIONIM (SHAHAR NOMLARI) KOMPONENTLI MAQOLLAR - Xoliqulova Hulkaroy; Mirzayeva Feruza (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada astiониmlar, ya’ni shahar nomlari ishtirok etgan maqollar lingvistik va madaniy jihatdan tahlil qilinadi. Shahar nomlarining maqollarda qo‘llanishi ularning semantik yuklamasi, ramziy ma’nosi va xalq tafakkuridagi o‘rni nuqtai nazaridan o‘rganiladi. Maqolada O‘zbekiston va boshqa xalqlar og‘zaki ijodida uchraydigan toponimik birliklarning maqollarda qanday vazifani bajarishi yoritiladi. Shuningdek, astionim komponentli maqollarning tarixiy, geografik va madaniy xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijasida shahar nomlari ishtirok etgan maqollar xalqning ijtimoiy qarashlari va madaniy xotirasini ifodalovchi muhim til birligi ekanligi aniqlanadi.