COVID-19 TASIRADA YÖLDOSH YETISHMOVCHILIGI PATOLOGIYASI - Umirov Sarvarjon Sobirjon o’gli; Babayev Hamza Nurmatovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Covid-19 infeksiyasi ta’siri fonida yo’ldosh yetishmovchiligi patologiyasining gemostaziologik va morfologik asoslari yoritildi. Tadqiqotning maqsadi SARS-CoV-2 bilan kasallangan homiladorlarda yo’ldoshda mikrotromboz, intervillyoz fibrin cho’kishi va villoz perfuziya buzilishlari orqali yuzaga keladigan fetoplatsentar yetishmovchilik mexanizmlarini tizimli tahlil qilishdan iborat bo’ldi. Metodologiya sifatida klinik-laborator kuzatuvlar, koagulyatsiya ko’rsatkichlari dinamikasi, yo’ldosh to’qimasining gistologik va immunogistokimyoviy baholash tamoyillari hamda natijalarni statistik taqqoslash yondashuvi qo’llandi. Ilmiy yangilik sifatida Covid-19 bilan bog’liq endotelial disfunktsiya va tromboinflammasiya yo’ldosh mikrotsirkulyatsiyasini izdan chiqarib, onalik va homila tomir havzalari o’rtasida diffuziya gradientini pasaytirishi, natijada intrauterin o’sish cheklanishi va gipoksiya xavfi ortishi konseptual asosda ko’rsatildi. Olingan xulosalar perinatal xavfni stratifikatsiya qilish va antitrombotik profilaktika mezonlarini takomillashtirishga xizmat qiladi.