SEMENT ISHLAB CHIQARISH JARAYONIDAGI TERMOKIMYOVIY REAKSIYALAR: KALTSINATSIYA VA KLINKER HOSIL BO‘LISH BOSQICHLARI - Hikmatova Hilola Ilhom qizi; Nurmamatova Ruxshona Mardi qizi; Xudoyberdiyeva Farzona Ilhom qizi; Rayimova Zarina Alisher qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada sement ishlab chiqarish jarayonidagi asosiy termokimyoviy bosqichlar — kaltsinatsiya va klinker hosil bo‘lish jarayonlari ilmiy jihatdan yoritilgan. Kaltsiy karbonatning parchalanishidan tortib, silikat va aluminat fazalarning hosil bo‘lishigacha bo‘lgan kimyoviy reaktsiyalar izchil tahlil qilinadi. Shuningdek, harorat ta’sirida sodir bo‘ladigan fazaviy o‘zgarishlar va energetik muvozanat masalalari zamonaviy ilmiy ma’lumotlar asosida izohlangan. Maqola sement sifatiga ta’sir qiluvchi asosiy reaksion faktorlarni tushunishga yordam beradi.