MAHALLIY XOMASHYOLARDAN FOYDALANGAN HOLDA YUQORI UNUMLI SEMENT TURLARINI ISHLAB CHIQISHNING KIMYOVIY ASOSLARI - Hikmatova Hilola Ilhom qizi; Nurmamatova Ruxshona Mardi qizi; Xudoyberdiyeva Farzona Ilhom qizi; Rayimova Zarina Alisher qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada mahalliy xomashyolar asosida yuqori unumli sement turlarini ishlab chiqish imkoniyatlari va ularning kimyoviy asoslari yoritilgan. Mahalliy resurslardan oqilona foydalanish orqali iqtisodiy samaradorlikka erishish, ekologik xavfsizlikni ta’minlash va mahalliy sanoatning raqobatbardoshligini oshirish imkoniyatlari tahlil qilingan. Sement tarkibiga qo‘shilayotgan mahalliy mineral qo‘shimchalar va ularning kimyoviy xossalari asosida fazaviy tarkib, reaksiya faoliyati va gidratatsiya jarayonlariga ta’siri ko‘rib chiqiladi.