IQTISODIY AXBOROT TIZIMLARIDA AXBOROTLARNI HIMOYALASH USULLARI - Rajaboyev Shahboz Shodi o'g'li; Ravshanov Nurbek Sharofiddin o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
• Annotatsiya: Hozirgi raqamli iqtisodiyot davrida axborot resurslari muhim strategik ahamiyat kasb etmoqda. Iqtisodiy axborot tizimlari (IAT) moliyaviy, buxgalteriya va boshqaruv ma’lumotlarini saqlash, qayta ishlash hamda uzatishda markaziy rol o’ynaydi. Ushbu tizimlarning xavfsizligi ta’minlanmasa, moliyaviy yo’qotishlar, maxfiy ma’lumotlarning oshkor bo’lishi va biznes jarayonlarining to’xtab qolishi kabi jiddiy oqibatlar yuzaga kelishi mumkin. Ushbu maqolada iqtisodiy axborot tizimlarida axborotlarni himoyalashning asosiy usullari — kriptografiya, autentifikatsiya, kirishni nazorat qilish, zaxiralash va tarmoq xavfsizligi — ilmiy- amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Shuningdek, zamonaviy kibertahdidlar va ulardan himoyalanish strategiyalari ko’rib chiqiladi.