ZAMONAVIY DASTURLASH TILLARI VA ULARNING AXBOROT TEXNOLOGIYALARIDAGI O‘RNI - Rajaboyev Shaxboz Shodi o’g’li; Qahhorov Behruz (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur ilmiy maqolada zamonaviy dasturlash tillarining rivojlanish bosqichlari, nazariy asoslari, dasturlash paradigmalari hamda axborot texnologiyalari rivojlanishidagi o‘rni keng tahlil qilinadi. Dasturlash tillarining tarixiy taraqqiyoti, yuqori darajali tillarning shakllanishi, obyektga yo‘naltirilgan va funksional dasturlash paradigmalari, zamonaviy dasturlash tillarining platformalararo ishlash imkoniyatlari, xavfsizlik va unumdorlik masalalari ilmiy jihatdan o‘rganilgan. Tadqiqot davomida Python, Java, C++, JavaScript, Rust, Go, Kotlin va Swift kabi zamonaviy dasturlash tillarining texnik imkoniyatlari, qo‘llanish sohalari va samaradorligi tahlil qilindi. Shuningdek, sun’iy intellekt, bulutli texnologiyalar, mobil dasturlash va veb texnologiyalarda dasturlash tillarining tutgan o‘rni ko‘rsatib berildi. Tadqiqot natijalari zamonaviy dasturlash tillari raqamli iqtisodiyotning rivojlanishida asosiy omillardan biri ekanligini ko‘rsatdi.