MAKTABGACHA TA’LIMDA INKLYUZIV TA’LIM VA MAXSUS TA’LIMNING O‘ZARO FARQLARI VA INTEGRATSIYASI - Xolmatova Fotima Sirojiddinovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annatatsiya: Mazkur maqolada maktabgacha ta’lim tizimida inklyuziv ta’lim va maxsus ta’limning mazmuni, ularning o‘zaro farqlari hamda integratsiya imkoniyatlari tahlil qilingan. Maxsus ta’lim alohida ehtiyojli bolalarni maxsus tashkil etilgan muhitda o‘qitishga asoslangan bo‘lsa, inklyuziv ta’lim ularni oddiy bolalar bilan birgalikda ta’lim jarayoniga jalb etishni nazarda tutadi. Har ikki tizimning afzalliklari va kamchiliklari yoritilib, bolaning individual ehtiyojidan kelib chiqib ta’lim shaklini tanlash muhimligi asoslab berilgan. Shuningdek, inklyuziv ta’limning ijtimoiy moslashuv, tenglik va insonparvarlik tamoyillarini rivojlantirishdagi o‘rni ko‘rsatib berilgan.