ZARARLANGAN TUPROQ MIKROBIOMASSASINI QAYTA TIKLASH JARAYONINI TADQIQ QILISH METODLARI - Shodmanova Maqsuda Mansur qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur ilmiy maqolada zararlangan tuproqlarda mikrobimassaning kamayish sabablari, uning tuproq unumdorligiga ta’siri hamda mikrobimassani qayta tiklash usullari o‘rganilgan. Tadqiqot davomida sho‘rlanish, kimyoviy ifloslanish, neft mahsulotlari va og‘ir metallarning tuproq mikroorganizmlariga salbiy ta’siri tahlil qilindi. Shuningdek, organik o‘g‘itlar, biologik preparatlar, siderat ekinlar va fitoremediatsiya usullarining tuproq biologik faolligini tiklashdagi samaradorligi baholandi. Tadqiqot natijalari organik va biologik usullar birgalikda qo‘llanganda tuproq mikrobimassasi, fermentativ faollik va gumus miqdori sezilarli oshishini ko‘rsatdi. Ilmiy ish natijalari degradatsiyaga uchragan tuproqlarni tiklash, ekologik barqarorlikni ta’minlash va qishloq xo‘jaligi hosildorligini oshirishda muhim ahamiyatga ega.